Τοπικά

Ώρα αποφάσεων για την οδό Ανεξαρτησίας

Η κοινωνία βρίσκεται πιο μπροστά και μας δείχνει το δρόμ

Η συζήτηση για την οδό Ανεξαρτησίας δεν αφορά απλά την πεζοδρόμηση ή έστω τη μονοδρόμηση ενός δρόμου.

Πρόκειται για τον πιο σημαντικό εμπορικό και οδικό άξονα του κέντρου της πόλης, και αναπόφευκτα οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν εκεί θα επηρεάσουν και την ευρύτερη αστική περιοχή της Λεμεσού.

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο, αλλά και σε άλλους δρόμους, της πόλης, έχει οξυνθεί επικίνδυνα, γιατί παρήλθαν τα χρόνια χωρίς να λαμβάνονται μέτρα απάμβλυνσης των κυκλοφοριακών επιπτώσεων από την τεράστια ανάπτυξη της πόλης μας.

Τώρα φτάσαμε στο σημείο, όπου δεν υπάρχουν μέτρα και λύσεις εύκολες, αλλά ούτε υπάρχουν και άλλα περιθώρια για αδράνεια. Ιδιαίτερα μετά την μελέτη ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) που καθορίζει τι είδους μέτρα πρέπει να ληφθούν για το κυκλοφοριακό της μείζονος Λεμεσού.

Το ΣΒΑΚ σαφέστατα καθορίζει ως τελική ρύθμιση για την Ανεξαρτησίας την πεζοδρόμηση της. Ένα πεζόδρομο στον οποίο εκτός από τους πεζούς θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης, με χαμηλή ταχύτητα, και μικρών ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία θα μεταφέρουν, με βόρεια κατεύθυνση, επιβάτες από τον Κεντρικό Σταθμό της οδού Θεμιστοκλέους (πάροδος της Ανεξαρτησίας) προς την υπόλοιπη πόλη.

Είναι σημαντικό να λεχθεί ότι τη θέση για πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας ( με ή χωρίς τη διέλευση λεωφορείων) προκρίνει και η συντριπτική πλειοψηφία (πέραν του 90%) των δημοτών με βάση δημόσια διαβούλευση που διεξήγαγε πρόσφατα ο Δήμος μέσω του ΕΤΕΚ. Εξ’ άλλου, αυτή η ρύθμιση συνάδει και με όλες τις σύγχρονες πόλεις που προχώρησαν ή προχωρούν σε μέτρα σταδιακής αποσυμφόρησης των κέντρων τους από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη συνεδρία του στις 12/10/23, το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, με μία μόνο διαφωνία, ενέκρινε την πρόταση του ΣΒΑΚ για πεζοδρόμηση. Για να υλοποιηθεί αυτή η πεζοδρόμηση, με βάση τα διεθνή συγκοινωνιακά πρότυπα, θα πρέπει να συντρέξουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, όπως η αύξηση της χρήσης των λεωφορείων πέραν του 10%, η δημιουργία ικανοποιητικού δικτύου χώρων στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου κλπ, ώστε να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα του κέντρου στους πολίτες. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν ισχύουν τώρα, αλλά θα μπορούσαν να ισχύσουν σε 1-3 χρόνια. Μέχρι τότε, με βάση και με τις πρόνοιες του ΣΒΑΚ, θα ήταν υποβοηθητικό να υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις μέχρι τη τελική πεζοδρόμηση. Αυτές οι μεταβατικές ρυθμίσεις θα έχουν την τελική μορφή της πεζοδρόμησης, αλλά επιπρόσθετα με τα μικρά λεωφορεία, να μπορούν να διέρχονται και ιδιωτικά οχήματα. Με τον τρόπο αυτό διευρύνεται άμεσα και ο χώρος για τους πεζούς, εξυπηρετούνται οι δημόσιες μεταφορές αλλά και ταυτόχρονα δίνεται χρόνος στα ιδιωτικά οχήματα, μέχρι να μπορέσουν να τεθούν εκτός κέντρου πόλης.

Γίνεται αρκετή συζήτηση κατά πόσο η κίνηση των λεωφορείων (και των ιδιωτικών οχημάτων κατά τη μεταβατική περίοδο) θα μπορούσε να ήταν αντίστροφα, με νότια δηλαδή κατεύθυνση. Αυτή η λύση είναι ανεδαφική γιατί θα παραβίαζε την βασική αρχή του ΣΒΑΚ που είναι η διευκόλυνση των δημόσιων μέσων, αφού θα έστελνε τα λεωφορεία προς το παραλιακό δρόμο σε πιο μακρινές και χρονοβόρες διαδρομές προς την υπόλοιπη πόλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού βρίσκεται ενώπιον των πιο πάνω δεδομένων και οφείλει να πάρει αποφάσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια μετάθεσης των ευθυνών στους επομένους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η κοινωνία βρίσκεται πιο μπροστά και μας δείχνει το δρόμο.