Τοπικά

Ετήσια συνεστίαση Χριστιανικής Κίνησης Ανδρών Παλαιομετόχου

Εικοσιεννέα χρόνια ζωής, 1994 - 2023

Πραγματοποιήθηκε και φέτος τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 20:00 στο εστιατόριο «Προσήλιο», η καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση των μελών, οικογενειών και φίλων της Χριστιανικής Κίνησης Ανδρών Παλαιομετόχου.

Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση σε τέτοιου είδους δραστηριότητες που σχετίζονται με τη γνώση, τον εθελοντισμό, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, τη νεολαία και κυρίως, με τη στήριξη και προσφορά προς τον συνάνθρωπό μας.

Παρευρέθηκαν, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ Ελλίκκος Ηλία, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Μιχάλης Σπύρου, οικογένειες των ηρώων Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη, τιμώμενες οικογένειες, οι πρωτεύσαντες μαθήτριες/μαθητές και οι γονείς τους, ο φίλος της Κίνησης για περισσότερα από είκοσι χρόνια, βουλευτής Λευκωσίας Νίκος Τορναρίτης, η βουλεύτρια Λευκωσίας, Σάβια Ορφανίδου, φίλη της Κίνησης, εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών και φίλος της Κίνησης Νίκος Νουρής, ο Δήμαρχος Λατσιών Χρίστος Πιτταράς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Ευθυμίου (Πνευματικός Καθοδηγητής της Κίνησης από το 1994), ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ, η οικογένεια του κύριου χορηγού, Ανδρέα & Θέλμας Μιχαήλ – T & A Cyview Developers, χορηγοί, ο κοινοτάρχης και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλαιομετόχου, η Διευθύντρια του Περιφερειακού Λυκείου Παλαιομετόχου «Μ. Κουτσόφτα – Α. Παναγίδη», οι Διευθύντριες των Δημοτικών Σχολείων της Κοινότητας Παλαιομετόχου, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του ιερού ναού Παναγίας Οδηγήτριας Παλαιομετόχου, η Πρόεδρος του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών ιερού ναού Παναγίας Οδηγήτριας Παλαιομετόχου, μέλη της Κίνησης, η νεολαία της Κίνησης κ.α.

26.10. ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ 2.jpg

Σε χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ Ελλίκος Ηλία, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε ότι, η Κίνηση είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλη την κοινωνία, για το φιλάνθρωπο έργο που επιτελεί.

Εκτενής αναφορά έγινε και για τους διαγωνισμούς συγγραφής κειμένων (προαιρετική συμμετοχή) που διοργανώνει η Κίνησης, εις μνήμη (α) του πρώην Υπουργού Παιδείας, Άκη Κλεάνθους και (β) του πρώην Υπουργού Άμυνας, Τάσου Μητσόπουλου (καθιερώθηκαν από το 2012 και 2014, αντίστοιχα). Επιπρόσθετα, φέτος διοργανώθηκαν διαγωνισμοί εις μνήμη Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, για την πολύχρονη αρχιδιακονία του στην Εκκλησία της Κύπρου και την προσφορά του στην πατρίδα και γενικά στο Ελληνικό Έθνος. Θέμα των Διαγωνισμών «Η Αξία της Οικογένειας». Δόθηκαν συγχαρητήρια στις Διευθύνσεις των Σχολείων που συμμετείχαν στους Διαγωνισμούς. Αναμνηστικό θρησκευτικό ενθύμιο, δόθηκε, εις μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄.

Στους διαγωνισμούς συμμετείχαν (προαιρετικά) μαθήτριες και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Κοινότητας Παλαιομετόχου και του Περιφερειακού Λυκείου Παλαιομετόχου.

Σημειώνεται παράλληλα ότι από φέτος αποφασίστηκε η καθιέρωση διαγωνισμού συγγραφής κειμένου, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού «Μιχαήλ Κουτσόφτας – Ανδρέας Παναγίδης» (Αθήνα), με θέμα τους δύο αναφερόμενους ήρωες, του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 1959. Η συμμετοχή είναι προαιρετική.

Το αναφερόμενο σχολείο, με υπογραφή πρωτοκόλλου, από τις 31 Μαρτίου 2005, αδελφοποιήθηκε με το Α΄ Δημοτικό Σχολείο Παλαιομετόχου (Λευκωσία), ενισχύοντας τους ακατάλυτους δεσμούς χιλιάδων χρόνων, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε χαιρετισμός, που απέστειλαν οι μαθήτριες και μαθητές της 5ης τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού «Μιχαήλ Κουτσόφτας – Ανδρέας Παναγίδης».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν και οι απονομές των βραβείων, χρηματικών & άλλων, σε όλες τις μαθήτριες και μαθητές που πρώτευσαν στους διαγωνισμούς. Πιστοποιητικά συμμετοχής και θρησκευτικά ενθύμια θα δοθούν σε όλους όσοι συμμετείχαν στους διαγωνισμούς.

Ο κ. Νίκος Τορναρίτης στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε το σημαντικό εθελοντικό έργο που επιτελεί η Κίνηση όλα αυτά τα χρόνια, με επίκεντρο τον άνθρωπο και για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσει να τη στηρίζει.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις δράσεις του Τμήματος Νεολαίας της Κίνησης και συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο, για την έμφαση που αποδίδει σε θέματα εκπαίδευσης και σωστής διαπαιδαγώγησης των νέων.

Τον σύντομο χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, μετέφερε ο Πατήρ Μιχάλης, όπου σημείωσε ότι, η Εκκλησία της Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει (οικονομικά και άλλος πώς) την Κίνηση.

Η Κίνηση τίμησε τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, για τη στήριξή του. Στον σύντομο λόγο του, ο κ. Νουρής τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Κίνηση γιατί παράγει ουσιαστικό έργο, με επίκεντρο, την προσφορά προς τον συνάνθρωπο και κυρίως γιατί επενδύει στη Νεολαία, το μέλλον της Κύπρου.

Επίσης τιμήθηκε η Διευθύντρια Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης (μέχρι πρόσφατα, Α΄ Δημοτικού Σχολείου Παλαιομετόχου) Έλενα Λειβαδιώτη, για την αγαστή και παραγωγική συνεργασία της με την Κίνηση.

Η Κίνηση τίμησε μετά θάνατο τη Μαρία Ζάρκα για την προσφορά της στην εκκλησία και την αφοσίωσή της στην οικογένειά της.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κύριος χορηγός της Κίνησης, κ. Ανδρέας Μιχαήλ, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε το Π

πολυδιάστατο έργο της Κίνησης και την προθυμία του, για περαιτέρω στήριξη των δράσεών της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς την Πολιτεία και την Εκκλησία για τη στήριξη και συνεργασία τους, προς τον κύριο χορηγό, τους χορηγούς, δωροθέτες, τα μέλη της και σε όλους όσοι στηρίζουν και προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους.