Τοπικά

Ενισχύεται με Πανεπιστημιακή Σχολή το Μακένζι έως το 2027

Η κρατική σχολή, που θα ονομάζεται «Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης», θα μπορεί να λειτουργήσει στις αρχές του 2027

Μακρόχρονη επιθυμία του Δήμου Λάρνακας αποτελεί η δημιουργία κρατικής Πανεπιστημιακής Σχολής. Στη διάρκεια συνάντησης που είχε την προηγούμενη εβδομάδα στο Προεδρικό ο Δήμαρχος της Λάρνακας Ανδρέας Βύρας με κλιμάκιο της Επιτροπής Ανάπτυξης της Λάρνακας παρουσίασαν την πρόταση της πόλης, η οποία αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το αίτημα της Λάρνακας για τη δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο κ. Βύρας μιλώντας στη «Σημερινή», πήρε θετική απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Όπως εξήγησε ο κ. Βύρας, «ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση, είναι κάτι που αναμένουμε να τηρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα με συγκεκριμένες ενέργειες. Η σχολή που θέλουμε ονομάζεται ‘‘Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης’’. Αναμένουμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τη διάθεση των κονδυλίων από το Υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσουμε».

Ο Δήμος Λάρνακας θεωρεί ότι η προτεινόμενη κρατική σχολή θα καλύψει το κενό αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θαλάσσιο περιβάλλον και τις συναφείς Επιστήμες και Τεχνολογίες καθώς και στη Βιώσιμη Ανάπτυξη που αποτελούν μείζονες αξίες και προτεραιότητες σε εθνικό, περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Δήμο Λάρνακας, η ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζει η πόλη του Ζήνωνα τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με το δυναμικό που δημιουργεί η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών αλλά και η ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας καθιστούν επιτακτική τη δημιουργία κρατικής Πανεπιστημιακής Σχολής στα δημοτικά όρια. Η Κύπρος, παρόλο που αποτελεί νησιωτικό κράτος, υστερεί σε τομείς όπως η Βιώσιμη Γαλάζια οικονομία και επιστήμες σχετικές με τη θάλασσα.

7.5 ΒΥΡΑΣ.jpg

Τι προνοεί το σχέδιο του Δήμου

Η Σχολή θα αποτελείται από δύο τμήματα, το Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας και το Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η Σχολή θα προσφέρει στην αρχή 1 προπτυχιακό και 2 μεταπτυχιακά προγράμματα στο πρώτο Τμήμα και 1 προπτυχιακό πρόγραμμα στο δεύτερο Τμήμα.

Το γεγονός ότι η πόλη αγκαλιάζεται από τη θάλασσα ανατολικά και τις προστατευόμενες αλυκές στα δυτικά δημιουργεί συνθήκες για ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής σχετικής με τη θάλασσα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση που δημιούργησε και παρουσίασε ο Δήμος, υπάρχουν σοβαροί και πρακτικοί λόγοι για την ίδρυση της σχολής στη Λάρνακα. Η ύπαρξη του κύριου διεθνούς αερολιμένα στην πόλη καθιστά τη Λάρνακα άμεσα προσβάσιμη από το εξωτερικό σε φοιτητές, επιστήμονες και ερευνητές. Η ύπαρξη λιμανιού και μαρίνας είναι σημαντικός παράγοντας επίσης, τόσο ως σημεία πρόσβασης στο κράτος όσο και ως μέρη για επιστημονική έρευνα και πρακτική εξάσκηση. Αλλά και το αναπτυξιακό δυναμικό που εκκολάπτεται στην πόλη με την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου του Λιμανιού και της Μαρίνας, τη μετατροπή της περιοχής των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών σε μια σύγχρονη αειφόρο περιοχή αλλά και με σωρεία άλλων ιδιωτικών, δημοτικών και κρατικών αναπτύξεων και επεμβάσεων καθιστά τη Λάρνακα μια σύγχρονη, αειφόρο αναπτυσσόμενη πόλη, που αδημονεί να φιλοξενήσει κρατική πανεπιστημιακή σχολή.

Κοντά στο Μακένζι η Σχολή

Η πρόταση του Δήμου Λάρνακας είναι να ανεγερθεί η σχολή στον χώρο όπου θα γίνουν οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) στην περιοχή Μακένζι.

Ο πιο σημαντικός λόγος που η Λάρνακα είναι η καταλληλότερη πόλη για φιλοξενία κρατικής πανεπιστημιακής σχολής, σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, είναι λόγω του οικοσυστήματος που έχει δημιουργηθεί στην πόλη τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση στη Λάρνακα του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institute CMMI). Το CMMI είναι Κέντρο Αριστείας, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός Οργανισμός, ισοδύναμος Δημόσιου Φορέα και Αναθέτουσα Αρχή, που ιδρύθηκε το 2019 στη Λάρνακα, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Προσωρινά και μεταβατικά το CMMI στεγάζεται σε κτήρια της πόλης της Λάρνακας, αξιοποιώντας και άλλες υποδομές (εντός και εκτός Λάρνακας) για τη φιλοξενία εργαστηριακού εξοπλισμού και δραστηριοτήτων του. Σύμφωνα με τον μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό του CMMI, οι εγκαταστάσεις του θα στεγαστούν σε κτήρια 2.000 τ.μ. που θα ανεγερθούν στην περιοχή του Μακένζι. Ο σχεδιασμός υλοποιείται σύμφωνα με το πρόγραμμα και στο Μακένζι θα κατασκευαστούν κτήρια γραφείων και εργαστήρια. Έχει ήδη εγκριθεί η πολεοδομική άδεια και αναμένεται η έναρξη των εργασιών εντός του 2023.

Στις προθέσεις του Ινστιτούτου περιλαμβάνεται η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Το CMMI έχει ήδη επεξεργαστεί προτάσεις για δύο Μεταπτυχιακά Προγράμματα, στη «Ναυτική & Θαλάσσια Τεχνολογία» και τη «Θαλάσσια Οικολογία».

Η ίδρυση Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για τη Λάρνακα και θα οδηγήσει σε συνέργειες μεταξύ των δύο Οργανισμών.

Το μέγεθος των απαιτούμενων εγκαταστάσεων της Σχολής, σύμφωνα με τον Δήμο, θα ανέρχεται σε 3.500 τ.μ. εσωτερικού χώρου. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν: αμφιθέατρα, αίθουσες συνεδρίων και συσκέψεων, αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία για το διδακτικό προσωπικό και τους προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς/ διδακτορικούς φοιτητές, εργαστήρια για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της έρευνας, προηγμένες υποδομές IT, Virtual Libraries, Virtual Reality και Augmented Reality, υποστηρικτικές υποδομές για εκπαίδευση εξ αποστάσεως, υποδομές υποστήριξης και διευκόλυνσης της φοιτητικής καθημερινότητας και ζωής.

Προγράμματα σπουδών

Προγραμματίζεται η λειτουργία των ακόλουθων 2 τμημάτων και 4 προγραμμάτων σπουδών:

- Τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας: Προπτυχιακό πρόγραμμα «Θαλάσσια Οικολογία», Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ναυτική & Θαλάσσια Τεχνολογία», Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θαλάσσια Οικολογία».

- Τμήμα Βιώσιμης Ανάπτυξης: Προπτυχιακό Πρόγραμμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Εκτιμάται ότι η Σχολή θα μπορεί να λειτουργήσει στις αρχές του 2027, εργοδοτώντας με την έναρξή της τουλάχιστον 4 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) διαφόρων ακαδημαϊκών βαθμίδων, και στην πλήρη εξέλιξη των προγραμμάτων σπουδών στα 5 έτη λειτουργίας της προσεγγίζοντας πέραν των 250 φοιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό, με 15 μέλη ΔΕΠ, όπως και επιπρόσθετο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Ειδικούς Επιστήμονες και Διοικητικό Προσωπικό απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία και ισότιμη συμμετοχή της Σχολής στα σώματα του κρατικού Πανεπιστημίου.

Το συνολικό προκαταρκτικό κόστος που απαιτείται για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων και του αναγκαίου εξοπλισμού έχει υπολογιστεί στα €16 εκατομμύρια. Στη συνέχεια απαιτούνται €4 εκατομμύρια τον χρόνο για λειτουργικά έξοδα.