Συνεντεύξεις

Κουμής: Καμία συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες που προωθούν τα κατεχόμενα

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής απαντά στη «Σ»: Τα εργαλεία αντιμετώπισης του παράνομου τουρισμού στο ψευδοκράτος και οι ενδείξεις για την πορεία του κυπριακού τουρισμού το 2023

Προβληματισμό, ανησυχία και οικονομικές απώλειες πολλών εκατομμυρίων προκαλεί η συνεχιζόμενη κάθοδος τουριστών στα κατεχόμενα. Το ψευδοκράτος εδώ και χρόνια έχει στήσει ένα καλοσχεδιασμένο δίκτυο προσέλκυσης τουριστών από ξένες χώρες, προσφέροντας ελκυστικά πακέτα διακοπών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι κατοχικές «αρχές» αναμένουν πέραν των 2 εκατομμυρίων τουριστών, ενώ τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις «αξιωματούχων», ελπιδοφόρα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, ο αριθμός των κλινών και των εγκαταστάσεων είναι περιορισμένος, με αποτέλεσμα να εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής νέων ξενοδοχείων στις «τουριστικές περιοχές» προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υφιστάμενων κλινών.

Ο κύριος όγκος των τουριστών που καταφθάνουν στα κατεχόμενα είναι από την Τουρκία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και το Ιράν, ενώ παρατηρείται αύξηση των Ρώσων επισκεπτών καθώς τριπλασιάστηκαν σε σχέση με την περσινή χρονιά. Όμως είναι γνωστό ότι και μερίδα Ελληνοκυπρίων επιλέγουν ολιγοήμερες διακοπές στα κατεχόμενά μας εδάφη, αφήνοντας στα οδοφράγματα τον οποιονδήποτε συναισθηματισμό περί κυπριακού προβλήματος, ξεριζωμού και κατοχικού στρατού.

Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν και τα δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου ότι το 95% των τουριστών που παραθερίζουν στα κατεχόμενα αποβιβάζονται πρώτα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας και στη συνέχεια μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για τις διακοπές τους. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ χιλιάδες τουρίστες κάνουν το ταξίδι για την Κύπρο, εντούτοις προτιμούν τα κατεχόμενα για τη διαμονή τους.

Το όλο ζήτημα χρονίζει, με την Κυπριακή Δημοκρατία να ακολουθεί συγκεκριμένες πολιτικές. Η «Σ» ζήτησε τη θέση του Υφυπουργού Τουρισμού, Κώστα Κουμή, ο οποίος μίλησε και για τις προβλέψεις της φετινής τουριστικής περιόδου.

16.7 ΠΕΤΡΗΣ ΣΥΝΕΝΤ. ΥΦ. ΤΟΥΡΙΣΜ. ΣΕΛ5  16.7.23.jpg

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα δημοσιεύματα σχετικά με την αύξηση του τουρισμού στα κατεχόμενα. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές ότι το 95% του τουρισμού στο ψευδοκράτος προέρχεται από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας. Είναι κάτι που απασχολεί το Υφυπουργείο Τουρισμού;

Σαφέστατα πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει έντονα το Υφυπουργείο Τουρισμού. Μας προβληματίζουν τόσο οι ροές προς τα κατεχόμενα όσο και οι όποιες διαρροές.

Είναι ένα θέμα που οφείλουμε να το παρακολουθούμε επισταμένως, καθώς επηρεάζει την οικονομία της χώρας μας και τα συμφέροντα όσων επιχειρούν στον τουριστικό κλάδο και όχι μόνο, και είναι πράγματι πολύ λυπηρό καθώς επί της ουσίας πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ποια μέτρα λαμβάνουμε, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό στο εξωτερικό ότι το ψευδοκράτος δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό;

Κατ’ αρχάς το Υφυπουργείο προβάλλει την Κύπρο ως έναν τουριστικό προορισμό, στον οποίο ο επισκέπτης δύναται να απολαύσει τις διακοπές του, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, καθώς επίσης και τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας.

Είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και έτσι το προβάλλουμε, την ίδια στιγμή βεβαίως που προβάλλουμε μία σειρά από άλλα πλεονεκτήματα της Κύπρου.

Σε αντιπαραβολή, κάθε φορά που υπάρχει αφορμή ή πρόκληση τονίζουμε ότι το ψευδοκράτος είναι μια παράνομη οντότητα, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, ότι ως αποτέλεσμα της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας και παράνομης κατοχής η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι σε θέση να ασκήσει έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, συνεπώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας για κάθε επισκέπτη.

Ποια πολιτική ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με τα τουριστικά γραφεία και τους τουριστικούς πράκτορες που συνεργάζονται με το ψευδοκράτος;

Η πολιτική που ακολουθούμε είναι ξεκάθαρη. Καμία απολύτως συνεργασία με οργανωτές ταξιδίων που προωθούν τουριστικά πακέτα προς την κατεχόμενη γη μας ή που έχουν οποιαδήποτε σχέση συνεργασίας με το ψευδοκράτος.

«Άνοδος 36,2% στον τουρισμό σε σχέση με το 2022»

Ποιες είναι οι ενδείξεις για τη φετινή τουριστική χρονιά;

Γενικά, ο τουρισμός φαίνεται ότι επιστρέφει από φέτος σε κανονικούς ρυθμούς, μετά τη διετία της πανδημίας και το έτος 2022, που είχε τις ιδιομορφίες του.

Τα στοιχεία μέχρι τον Μάιο του 2023 φανερώνουν ότι υπάρχει μια άνοδος της τάξης του 36,2% σε σχέση με το 2022 στις αφίξεις και μικρή αύξηση 3,2% σε σχέση με το 2019, τη χρονιά προ πανδημίας, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα ιστορική επίδοση.

Οι χώρες της ΕΕ καθώς και άλλες αγορές, όπως το Ισραήλ, καταγράφουν άνοδο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια στιγμή προσπαθούμε να διεισδύσουμε πιο δυναμικά σε σχέση με το παρελθόν στην αγορά της Μέσης Ανατολής, που είναι μια αγορά με πολύ καλή προοπτική.

Δεν θα μπορούσα, βεβαίως, να μη σχολιάσω το γεγονός ότι η απώλεια της ρωσικής αγοράς, όπως και της ουκρανικής, παραμένουν ως απώλειες για κάποιες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν επενδύσει ιδιαιτέρως σ’ αυτές ή είχαν δημιουργήσει μία σχέση μερικής ή ολικής εξάρτησης με αυτές τις αγορές, κάτι που βεβαίως είναι λανθασμένο.

Στον τουρισμό συστήνεται όπως αποφεύγεται η όποια εξάρτηση με αγορές, καθώς πάντα ελλοχεύουν κινδύνοι οικονομικής ή άλλης φύσεως.

Πρόσφατα ταξιδέψατε στο Καζακστάν, όπου είχατε σημαντικές επαφές, ενώ προαναγγείλατε αεροπορική σύνδεση το 2024. Ποιοι είναι οι επόμενοι σχεδιασμοί του Υφυπουργείου σας;

Οι συναντήσεις μας στο Καζακστάν πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο διοργάνωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου - Καζακστάν.

Πρόκειται για μία πολύ υποσχόμενη αγορά τουριστικά, της οποίας ο εξερχόμενος τουρισμός αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Είναι μία χώρα της τάξης των 19 εκατομμύριων, πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και είναι μία αγορά με την οποία επιθυμούμε όπως συνεργαστεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας.

Διενεργήσαμε συναντήσεις με την Air Astana και, όπως ανέφερα, είναι πολύ πιθανόν από τον Μάιο του 2024 να έχουμε απευθείας πτήσεις προς το νησί μας.

Όσον αφορά τους επόμενούς μας σχεδιασμούς, επιβάλλεται να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στις αγορές όπου η Κύπρος έχει εδραιωθεί ως τουριστικός προορισμός εδώ και χρόνια, αναφέρομαι φυσικά στις γεωγραφικές αγορές, την ίδια στιγμή που επιβάλλεται να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο προϊόν για να παραμένουμε ως προορισμός ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί.