Τοπικά

"Φεστιβάλ της Μεγάλης πατάτας"

Από το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλοφάγου

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλοφάγου, κρατώντας γερά τα θεμέλια της παράδοσης και των εθίμων του τόπου μας, και θέλοντας να μεταφέρει τη πολιτιστική κληρονομία στις νεότερες γενεές, οργάνωσε το διήμερο «Φεστιβάλ της Μεγάλης πατάτας».

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλοφάγου Γεώργιος Τάσου, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «αυτή μας η εκδήλωση έχει ξεπεράσει τα όρια της τοπικής μας κοινωνίας, αφού δίνει την ευκαιρία σε ξένα και ντόπια χορευτικά συγκροτήματα, μουσικά σχήματα, εκθέτες αλλά και επισκέπτες να βρίσκονται ανάμεσά μας σ’ αυτή την πανδαισία της χαράς, της διασκέδασης και της ξεκούρασης, αλλά και της επιμόρφωσης των αγροτών με τη λειτουργία της αγροτικής έκθεσης. Εκδηλώσεις σαν κι αυτή, πέραν του ψυχαγωγικού τους χαρακτήρα, επιτελούν ένα σημαντικό αλλά και ουσιαστικό ρόλο στη πολιτιστική ανάπτυξη των τοπικών αλλά και των εθνικών κοινωνιών. Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και η διατήρηση της λαϊκής παράδοσης είναι ο καθρέφτης του πολιτισμού κάθε λαού. Γι’ αυτό τον λόγο ως Κοινοτικό Συμβούλιο, νοιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη την υποχρέωση να διατηρήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο τη παράδοση αλλά και την ιστορία μας. Στη σημερινή εποχή που ζούμε, αν αδρανήσουμε, δεν στηρίξουμε και δεν συμβάλουμε όλοι σε τέτοιες προσπάθειες, τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν χωρίς μνήμη και χωρίς ιστορία. Πρέπει όλες οι τοπικές κοινωνίες να εργαστούμε πιο δυνατά προς αυτή τη κατεύθυνση και ιδιαίτερα μέσα σ’ αυτή τη περίοδο όπου οι αρχές, τα ιδανικά και οι αξίες καταποντίζονται μπροστά στις υλιστικές θεωρίες».

11.9. ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ 2.jpg

Συνεχίζοντας ο κ. Γεώργιος Τάσου ανέφερε ότι η κυπριακή πατάτα των Κοκκινοχωριών έχει ξεπεράσει προ πολλού τον κυπριακό ορίζοντα, έχει τη πρώτη θέση στον ευρωπαϊκό χώρο και τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστή στον αραβικό κόσμο και όχι μόνο. Η Ξυλοφάγου, ως το κατ’ εξοχή πατατοχώρι, φημίζεται για την εξαίρετη ποιότητα της παραγόμενης πατάτας καθότι οι πατατοπαραγωγοί της δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να πετύχουν άριστα αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. Ξυλοφάγου ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, Πέτρο Ξενοφώντος, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια της γεωργοκτηνοτροφικής έκθεσης, που έθεσε την όλη εκδήλωση υπό την αιγίδα του και τίμησε με την παρουσία του.

Η προσπάθεια να κερδίσει η Ξυλοφάγου το βραβείο Γκίνες για την πατάτα δεν καρποφόρησε. Οι οργανωτές μαγείρεψαν 800 κιλά πατάτες και τους απέφερε 450 κιλά. Την επίδοση την κατέχει η Ινδία με 659 κιλά. Η Ξυλοφάγου είχε απώλεια 35% και έχασε την πρωτιά επειδή δεν είχε ακόμα 5 «τηγάνια»…

11.9. ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ 3.jpg