Τοπικά

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Άχνας

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Άχνας διοργάνωσε τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 1974, στον χώρο του μνημείου στην πλατεία της κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης τελώντας τα εγκαίνια ανέφερε ότι «Μέσα από τις πιο μαύρες ώρες της Ιστορίας, η μόνη ελπίδα που ξεπροβάλλει ως ακτίδα φωτός είναι ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των ανθρώπων. Των απλών καθημερινών ανθρώπων που καταφέρνουν να αφήνουν το εγώ και να θυσιάζονται για το εμείς. Γιατί ένας τόπος σαν τον δικό μας, μικρός, μια σταλιά, σε μια γεωγραφική περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, έχει ανάγκη περισσότερο από όλους το «εμείς», έχει ανάγκη ανθρώπους, ανθρώπους που στις πιο μαύρες σελίδες, αυτοί θα γράφουν για το «εμείς» με τα πιο λαμπρά γράμματα. Και η κοινότητα της κατεχόμενης Άχνας, είχε την τύχη και τιμή να γεννήσει αρκετούς τέτοιους ανθρώπους, προεξεχόντων αυτών που σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε».

Αναφερόμενος στην προσφυγική δοκιμασία του 1974 ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι «ήταν εδώ, ναι, στο Δασάκι της Άχνας, που βρήκαν το πρώτο καταφύγιό τους, που δέχτηκαν την πρώτη φιλοξενία δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που ξεριζώθηκαν βίαια από τον τουρκικό Αττίλα. Εδώ, στο Δασάκι της Άχνας, δόθηκε για πρώτη φορά η ιστορική υπόσχεση ότι την κατεχόμενη γη μας δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ και θα αγωνιστούμε μέχρι την ευλογημένη ώρα της επιστροφής».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη θερμά την κοινότητα Άχνας, καθώς και τον Πρόεδρό της Νίκο Βάσιλα και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, ακόμη περισσότερο για το γεγονός ότι αυτό το έργο έγινε χωρίς την οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για την κοινότητα, αλλά ούτε και την όποια κρατική βοήθεια, για την ανέγερση του εν λόγω μνημείου, όπως επίσης και του συντελεστή που φιλοτέχνησε τις προτομές των ηρώων. Οι πληγές της τουρκικής εισβολής υπογράμμισε ο ΠτΔ και της συνεχιζόμενης κατοχής παραμένουν εδώ και 49 χρόνια ανοιχτές. Τις ζούμε και τις βιώνουμε καθημερινά, τις βλέπετε κάθε πρωί εδώ στην Άχνα.

«Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παράνομη κατοχή και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού συνεχίζονται και παραμένουν η πιο ηχηρή υπενθύμιση του ιστορικού χρέους που έχουμε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Ένα ιστορικό χρέος που αντηχεί μέσω και του ηρωισμού και της θυσίας όλων αυτών που τιμούμε σήμερα. Έχουμε, λοιπόν, ηθική υποχρέωση να μη συμβιβαστούμε με την κατοχή, και αυτή είναι και η υπόσχεσή μας προς τις μελλοντικές γενιές τούτου του τόπου».

Αναφερόμενος τέλος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού, έτσι ώστε να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών που θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Και πραγματικά ελπίζω, θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν, την ερχόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, μέσα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να δημιουργηθούν εκείνα δεδομένα που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε πραγματικά, για επανέναρξη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Οι ήρωές μας, οι ήρωες που τιμούμε σήμερα, οι ήρωες των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού «απαιτούν» ένα και μόνο μνημείο, «απαιτούν» την απερίσπαστη προσήλωσή μας στον αγώνα για δικαίωση της θυσίας τους. «Απαιτούν» να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να απελευθερώσουμε την αγαπημένη τους Κύπρο για την οποία οι ίδιοι δεν δίστασαν να πάρουν τον δρόμο της αιωνιότητας.

Οι προτομές τους από σήμερα θα είναι ακόμη μια ιστορική υπενθύμιση του χρέους και του υπέρτατου καθήκοντος που αναλάβαμε. Τιμούμε τη μνήμη τους, και συνεχίζουμε το έργο τους για προάσπιση της πατρίδας, για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».

Εκ μέρους του Κ.Σ. Άχνας μίλησε ο Πρόεδρός του Νίκος Βάσιλας. Επίσης ο δημιουργός του έργου, γλύπτης κ. Πάμπος Μίχλης. Προηγήθηκε τρισάγιο και δέηση ανεύρεσης αγνοουμένων από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Κωνσταντίας, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο.

13.9 ΑΧΝΑ 2.jpg

ΠΕΣΟΝΤΕΣ 1974

Άδωνης Χριστοφόρου: 19 ετών από την Άχνα, λοχίας του 399 Τ.Π. Θεάθηκε για τελευταία φορά βόρεια του χωριού Συγχαρί. Τα οστά του εντοπίσθηκαν στο χωριό Συγχαρί, και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA.

Κυριακός Παναγιώτη Κκολού: Από την Άχνα. Γεννήθηκε στις 29/10/1956, κατετάγη στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο του 1974. Υπηρέτησε στην 181η μοίρα Πεδινού Πυροβολικού με το βαθμό του Δεκανέα και έπεσε υπέρ βωμών και εστιών στις 23/07/1974 κατά την ηρωική μάχη του Συγχαρί σε ηλικία 18 ετών.

Λάμπρος Βαρδάκη Δημητρίου: Από την Άχνα. Γεννήθηκε το 1950 και φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Κατατάχτηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε στην 32η μοίρα καταδρομών. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής και φονεύθηκε από τους Τούρκους σε ηλικία 24 ετών.

Παναγιώτης Α. Κωνσταντίνου: Από την Άχνα. Έπεσε υπέρ βωμών και εστιών κατά τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου του Πυροβολικού Λευκωσίας στην Αθαλάσσα στις 20/07/1974 σε ηλικία 19 ετών από τους Τούρκους. Υπηρετούσε στην 185η μοίρα Πεδινού Πυροβολικού.

Γεώργιος Α. Ιωακείμ: Από τη Μακράσυκα. Υπηρετούσε ως έφεδρος στρατιώτης στην 183η μοίρα Μέσου Πυροβολικού και έπεσε μαχόμενος σε ηλικία 23 ετών στον Άγιο Ερμόλαο Κερύνειας.

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ 1974

Αδούλης Σενέκκης: Από την Άχνα. Υπηρετούσε στο 251 Τ.Π. στην περιοχή Γλυκιότισσα στην Κερύνεια., όπου διεξήχθησαν σκληρές μάχες. Ήταν 20 ετών. Εθεάθη τελευταία φορά στις 14/08/1974 στη περιοχή Μάντρες Άγιος Δημητριανός και από τότε αγνοείται.

Ανδρέας Γ. Παύλου: Από την Άχνα. Υπηρετούσε στο 211 Τ.Π. σε ηλικία 19 ετών. Θεάθηκε τελευταία φορά στις 23/07/1974 στην περιοχή Τράχωνα Λευκωσίας όπου διεξάγονταν σκληρές μάχες και από τότε αγνοείται.

Γεώργιος Σωκράτη Γεωργίου: Από την Άχνα. Ήταν έφεδρος 23 ετών, νυμφευμένος με δύο ανήλικα παιδιά. Το 1974 κατετάγη στο πεζικό στην περιοχή Λαπήθου – Καραβά όπου από τότε αγνοείται.

Γιαννάκης Κόκκινος: Από την Άχνα. Υπηρετούσε στην 182ηηη μοίρα Πεδινού Πυροβολικού στον Βόσπορο Κερύνειας, σε ηλικία 19 ετών. Την πρώτη ημέρα της εισβολής 20/07/1974, σοβαρά πληγωμένος μεταφερόταν με Land Rover στο νοσοκομείο Λαπήθου όπου σε μπλόκο από Τούρκους στρατιώτες συνελήφθη και από τότε αγνοείται.

13.9 ΑΧΝΑ 3.jpg