Τοπικά

Όλα τα νεότερα για το έργο της οδού Τσερίου

Το έργο της οδού Τσερίου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Δήμο μας. Επιμένω και επαναλαμβάνω πάντοτε ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ενώ γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά, επιλέξαμε συνειδητά, τόσο εγώ όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να μην μπούμε σε αντιπαραθέσεις για το θέμα. Και αυτό, διότι η δημοτική Υπηρεσία κατέβαλλε το άπαν των δυνάμεών της για να μπορέσει να ωριμάσει το έργο και να αρχίσει το συντομότερο η υλοποίησή του. Και βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο, όπως έχω ενημερώσει και κατά την παρουσίαση ολόκληρου του έργου του Δήμου Στροβόλου τον περασμένο Οκτώβριο. Μας δόθηκε, επίσης, η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πρόοδο του έργου και ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την τελευταία συνεδρία της.

Έτσι, για σκοπούς διαφάνειας, καταθέτουμε εδώ ένα σύντομο ιστορικό του τι ακριβώς κάναμε τόσο καιρό και τι παρουσιάσαμε στους βουλευτές μας. Ο σχεδιασμός του έργου όπως υποβλήθηκε από τον Δήμο Στροβόλου εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του ημερ. 19 Ιανουαρίου 2022. Μετά την έγκριση, για την οποία και ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον τέως Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, ο Δήμος Στροβόλου προχώρησε στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου. Παράλληλα, εκκίνησε την προετοιμασία για τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Σε όλη τη διαδικασία, είχαμε στο πλευρό μας την Πολιτεία αλλά και τα πολιτικά Κόμματα, τα οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω.

H προκήρυξη της σύμβασης για τη βελτίωση της οδού Τσερίου έγινε στις 7 Ιουνίου 2023. Δόθηκε ικανοποιητικός χρόνος για να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα των πιθανών προσφοροδοτών και για να ετοιμαστούν και να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα από τους ενδιαφερόμενους φορείς. Σημειώνεται ότι το κόστος του κατασκευαστικού έργου εκτιμήθηκε στα 8,5 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική μελέτη του συμβούλου που είχε εκπονήσει τον τελικό σχεδιασμό της βελτίωσης της οδού Τσερίου, αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν ένα έργο αστικής ανάπλασης (ανακατανομή υπηρεσιών, νέα δίκτυα, οχετός ομβρίων, περιορισμένο πλάτος οδού, ταυτόχρονη κυκλοφοριακή λειτουργία κ.ά). Για το εν λόγω θέμα ενημερώθηκε γραπτώς και η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Έχει εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο το PCN (project concept note) του έργου, με τον Δήμο να τυγχάνει ενημέρωσης για το θέμα τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024. Ως εκ τούτου θα αρχίσει η αξιολόγηση των υποβληθείσων προσφορών από τριμελή επιτροπή με εκπροσώπηση του Δήμου, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Στην αξιολόγηση συμφωνήθηκε ήδη να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των προαναφερθέντων Τμημάτων, όπως επίσης συμφωνήθηκε να συμμετάσχουν στην Τμηματική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΤΕΑΑ) και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου. Παράλληλα, μόλις εξασφαλιστεί η σχετική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει δημοσίευση της γνωστοποίησης των απαλλοτριώσεων που είναι απαραίτητες για το έργο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το έργο αναμένεται να τον Μάιο του 2024.

Είμαι βέβαιος ότι τα πιο πάνω δεδομένα ξεκαθάρισαν σημαντικά την εικόνα για το πού βρίσκεται το έργο. Δυστυχώς, αφήνονται αιχμές εναντίον του Δημοτικού Συμβουλίου και της Υπηρεσίας, κάτι που δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο, διότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Στροβόλου αναλαμβάνει την εκτέλεση ενός τέτοιου έργου τόσο σε προϋπολογισμό/αξία όσο και σε ανάγκη αανθρωπίνων πόρων που είναι απαραίτητοι για την παρακολούθησή του. Και το εν λόγω ζήτημα θα προέκυπτε για οποιαδήποτε τοπική Αρχή της Κύπρου, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας Δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη τόσο της αναθέτουσας Αρχής όσο και της απαλλοτριούσας Αρχής για τέτοιο έργο. Όλα τα άλλα αντίστοιχα πολεοδομικά έργα σχεδιάζονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και υλοποιούνται από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Είναι το «τίμημα» που πληρώνουμε αφότου το Δημοτικό Συμβούλιο προώθησε το έργο με ένα εξολοκλήρου νέο σχεδιασμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο κινήθηκε έτσι, ομόφωνα και ξεκάθαρα, διότι αφουγκράστηκε τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το όποιο πολιτικό κόστος επωμιστήκαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολύ μικρό μπροστά στην τήρηση της δέσμευσης μας απέναντι στους δημότες, οι οποίοι ζήτησαν ένα δρόμο φιλικό προς τον άνθρωπο και θα τον έχουν.

Η νέα Τσερίου θα διατηρεί την εμπορικότητά της, θα είναι ένας δρόμος ασφαλής, χωρίς να θυσιάζεται ο τοπικός χαρακτήρας του στον βωμό του αυτοκινήτου και των μεγάλων ταχυτήτων. Το έργο που ετοιμάζουμε, με βάση τους σχεδιασμούς του διεθνούς φήμης γραφείου Μarkides Associates, διαφυλάσσει την ταυτότητα της οδού Τσερίου και δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο. Γιατί έτσι οραματιζόμαστε να είναι ο Στρόβολος της νέας δεκαετίας, πράσινος, βιώσιμος, ανθρώπινος, με ευρωπαϊκό πρόσημο.

*Δημάρχου Στροβόλου