Τοπικά

Ο ΚΟΑΠ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση επεξεργασίας αιτήσεων

Για την Ενιαία Αίτηση Εκταρικών Επιδοτήσεων 2023

Ο ΚΟΑΠ ανακοινώνει πως στα πλαίσια της επεξεργασίας των αιτήσεων της Ενιαίας Αίτησης Εκταρικών Επιδοτήσεων 2023, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και έχουν πληρωθεί 29.000 από τις περίπου 29.500 υποβληθείσες αιτήσεις. Ο μικρός αριθμός αιτήσεων που παραμένει σε εκκρεμότητα, αφορά αιτήσεις με ελλείψεις ή/και λάθη που θα πρέπει να μελετηθούν ενδελεχώς και να τύχουν σταδιακής επεξεργασίας.

Σχετικά ο ΚΟΑΠ έχει τηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον προγραμματισμό τον οποίο έχει εξαγγείλει σε σχέση με την καταβολή των ενισχύσεων. Αν και η φετινή χρονιά είναι η πρώτη της νέας Προγραμματικής Περιόδου, που έχει εισαγάγει σωρεία τροποποιήσεων που είναι υποχρεωμένοι οι Οργανισμοί Πληρωμών και εν γένει τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν τόσο στα Πληροφοριακά τους Συστήματα, όσο και στην Εθνική τους Νομοθεσία, ο ΚΟΑΠ κατάφερε, με μικρές καθυστερήσεις, να αναμορφώσει τα συστήματα του κατάλληλα και να είναι σε θέση να επεξεργάζεται τις υποβληθείσες αιτήσεις σωστά, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Αν και η εν λόγω Νομοθεσία δίνει στους Οργανισμούς Πληρωμών τη δυνατότητα καταβολής των ενισχύσεων από την 1η Δεκεμβρίου 2023 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024, εντούτοις ο ΚΟΑΠ έχει καταβάλει τις εν λόγω ενισχύσεις μέχρι σήμερα, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Όσον αφορά σχετικούς ισχυρισμούς της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτοπαραγωγών, για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» στην καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων, θα πρέπει να τονιστεί πως έργο του ΚΟΑΠ είναι η καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους αιτητές μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των απαιτούμενων διοικητικών και επιτοπίων ελέγχων, που υπαγορεύονται από τους σχετικούς Κανονισμούς της ΕΕ καθώς και το Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου ΚΑΠ 2023-2027.

Περιπτώσεις αιτήσεων με ιδιαιτερότητες, όπως ελλείψεις ή/και λάθη απαιτούν περισσότερο χρόνο για την ορθή ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους.

Οι άμεσες πληρωμές περιλαμβάνουν και τις πληρωμές για τις κεφαλικές επιδοτήσεις, οι οποίες έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους καθώς και τις πληρωμές από τα Οικολογικά Προγράμματα οι οποίες καταβάλλονται ταυτόχρονα με τις λοιπές εκταρικές επιδοτήσεις.

Όπως λοιπόν φαίνεται και πιο πάνω σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός για καθυστέρηση στην καταβολή των σχετικών ενισχύσεων.

Αναφορικά με το σχόλιο της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτοπαραγωγών, για πραγματική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, σαφέστατα και συμφωνούμε ότι θα πρέπει να μελετηθούν αλλαγές στο στρατηγικό σχέδιο της Κύπρου, όπως αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ Υπουργείου Γεωργίας και των Αγροτικών Οργανώσεων.

Ο πρωτογενής τομέας δεν αφορά μόνο τους Σιτοπαραγωγούς, αλλά σε όλους τους κλάδους της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.