Αναλύσεις

«Ως Δαμέ!» - Ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν οι διοργανωτές - Φωτογραφίες & στοιχεία

Συνοπτική παρουσίαση της ιδεολογίας και της προηγούμενης δράσης των ομάδων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις «Ως Δαμέ!» και η διασύνδεσή τους με το ΑΚΕΛ. Αντιαστυνομικές και αντικρατικές απόψεις, θέσεις για Κυπριακό, αλληλεγγύη σε τρομοκράτη και ενθάρρυνση φυγοστρατίας.

Νέα διαδήλωση για το ερχόμενο Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, στον ίδιο χώρο εξήγγειλαν οι διοργανωτές του «Ως Δαμέ» την ώρα που συνεχίζεται η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου (13/02) στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή που ανάρτησαν στο διαδίκτυο ξανακατεβαίνουν στον δρόμο και απαιτούν:

-Επενδύσεις για τη δημόσια υγεία και παιδεία, όχι για την αστυνομία & τα εξοπλιστικά προγράμματα.

-Τέλος στη διαχείριση της πανδημίας με όρους καταστολής, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας των ευάλωτων ομάδων

-Άμεσα μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων, ντόπιων, μεταναστριών και αιτητών ασύλου που επηρεάζονται από την πανδημία.

-Τέλος στον πόλεμο εναντίον του πολιτισμού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

-Τέλος στην απαγόρευση διαδηλώσεων.

-Τέλος στην αστυνομική βία και άμεση απόσυρση της φονικής αύρας νερού με την ευφάνταστη ονομασία Αίαντας από τους δρόμους μας.

-Άμεση απόσυρση κατηγοριών για τους 11 συλληφθέντες της 13ης Φλεβάρη.

Κάλεσαν την Αστυνομία να απέχει από την κινητοποίησή την οποία όπως ισχυρίζονται θα περιφρουρήσουν οι ίδιοι. Στην προηγούμενη ανακοίνωση τους σημείωσαν «οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκάθαρο αντιφασιστικό και ταξικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου εθνικιστικά και θρησκευτικά σύμβολα και συνθήματα δεν είναι ευπρόσδεκτα», δίνοντας έτσι το ακροαριστερό πολιτικό τους στίγμα και αποκλείοντας την συμμετοχή ευρύτερων στρωμάτων του λαού που έχουν αγανακτήσει με την διαφθορά, τα περιοριστικά διατάγματα και την οικονομική κρίση.

sy.width-768[1].jpg

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν πολλές πλατφόρμες και κοινωνικές ομάδες, κυρίως από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ενώ στηρίζουν και άλλες οργανώσεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται μια μεγάλη συζήτηση κατά πόσο η εκδήλωση ποδηγετείται από το ΑΚΕΛ καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες θεωρούν πως η διαμαρτυρία θα πρέπει να μείνει έξω από κομματικές-πολιτικές σκοπιμότητες. Ήδη η στήριξη της διοργάνωσης από το ΑΚΕΛ προκάλεσε την αντίδραση και τον προβληματισμό πολλών πολιτών στα μέσα δικτύωσης. Ήδη η Αλληλεγγύη μίλησε για «νεοφανείς επαναστάτες» πίσω από τους οποίους κρύβεται το ΑΚΕΛ, ενώ παρόμοιες υπόνοιες για τις σκοπιμότητες των διαδηλωτών άφησαν και η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ.

EPEISODIA_9-768x576-1[1].jpg

Από την άλλη, αν και δεν τονίζεται, σε πολλές περιπτώσεις επίσημες οργανώσεις του ΑΚΕΛ συμμετείχαν ή έχουν κατά το παρελθόν συνεργαστεί με τους συνδιοργανωτές σε διάφορες δράσεις ή οι ομάδες των διοργανωτών στηρίζουν τις εκδηλώσεις του κόμματος. Υπό την πίεση αυτών των αποκαλύψεων το ΑΚΕΛ, σε μια κίνηση που κρίνεται ως προληπτική, στήριξε ανοιχτά την επόμενη εκδήλωση «Ως Δαμέ» στις 20 Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί προβολή βασικών θέσεων των διοργανωτών όπως αυτοπαρουσιάζονται στα δικά τους μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες.

Συσπείρωση Ατάκτων

Όπως αναφέρουν στις ιστοσελίδες τους «θεωρούμε εαυτές και εαυτούς ως κομμάτι του ευρύτερου κινήματος ρήξης με το υπάρχον μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας». Μεταξύ άλλων σημειώνουν πως «η ριζοσπαστική κοινότητα λοιπόν ξεκινώντας πρώτα- πρώτα εσωτερικά οφείλει να πολεμήσει κάθε σχέση ιεραρχική, σεξιστική, ρατσιστική, εθνική, γιατί αυτές είναι σχέσεις που επιτρέπουν στο σύστημα να υπάρχει και να αναπαράγεται»

Παράλληλα όμως, συνεχίζουν, «ως ελευθεριακό κίνημα πρέπει να απαλλαγούμε από αστικές-φιλελεύθερες νοοτροπίες και επιρροές που αφαιρούν από τη σύγκρουση τον ταξικό της χαρακτήρα και μειώνουν την αντισυστημική πάλη σε μια απλή διεκδίκηση περισσότερων δικαιωμάτων χωρίς ουτοπικό οραματισμό».

«Είναι σημαντικό η ηγεμονία του εθνικισμού να σπάσει. Θα είμαστε ενεργά παρούσες και παρόντες σε κάθε προσπάθεια αποκαθήλωσής του», αναφέρουν.

sa1.JPG

sa2.JPG

Στο εξώφυλλο ενός από τα περιοδικά τους προσβάλουν τους ηγέτες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου, Μακάριο και Γρίβα.

128019216_2726649880910667_8952069281968424966_o[1].png

Στην ιστοσελίδα τους διαφημίζουν πορείες της ΠΟΓΟ, γυναικείας οργάνωσης του ΑΚΕΛ, και της ΠΕΟ.

sa3.JPG

Τη στιγμή που η Κύπρος είναι υπό κατοχή και η Τουρκία συνεχίζει την βίαιη επεκτατική της πολιτική και τους πολέμους, η Συσπείρωση Ατάκτων καλεί σε μείωση των αμυντικών δαπανών.

sa4.JPG

sa5.JPG

Ομιλητές σε εκδήλωση της «Συσπείρωσης Ατάκτων» ήταν μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος των κομματικών μέσων του ΑΚΕΛ Μιχάλης Μιχαήλ, όπως ραδιόφωνο «Άστρα» και εφημερίδες «Χαραυγή» και «Γνώμη», καθώς και η Μάρω Εμμανουήλ που εμφανίζεται στη «Δέφτερη Ανάγνωση». Η ιστοσελίδα «Δέφτερη Ανάγνωση» διαφημίζει πολλές αυτές τις εκδηλώσεις και τις υποστηρίζει, καθώς πολλές εκδηλώσεις του ΑΚΕΛ. Κατά το πρόσφατο παρελθόν αναμετάδωσε πολλές αναρτήσεις απευθείας από τα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κατοχικού καθεστώτος.

ssds.jpg

Η «Συσπείρωση Ατάκτων» παρουσιάζει αρνητικά τις ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της κατοχής και μνήμης των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τους οποίους δολοφόνησαν με αστυνομική και στρατιωτική βία Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι το 1996, μαζί με ακροδεξιούς φασίστες Γκρίζους Λύκους.

sa6.JPG

Τάσσονται επίσης υπέρ της άφιξης περισσότερων μεταναστών και προσφύγων, οι πλείστοι μεταφέρονται από Τούρκους δουλέμπορους στα κατεχόμενα και μετά στις ελεύθερες περιοχές.

sa7.JPG

sa8.JPG

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί με οργανώσεις όπως το Γρανάζι, την ΚΙΣΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου.

sa9.JPG

Αριστερή Κίνηση «Θέλουμε Ομοσπονδία»

Μια από τις πιο δραστήριες ομάδες πίσω από τις διαδηλώσεις είναι η «Αριστερή Κίνηση – Θέλουμε Ομοσπονδία». Κύριος στόχος της η επιβολή ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Η ΑΚΘΟ δεν παρουσιάζει την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως «οδυνηρό συμβιβασμό» όπως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι οποίες πριν από την εισβολή διαφωνούσαν μαζί της, χαρακτηρίζοντάς την ως σχέδιο διχοτόμησης.

Η ΑΚΘΟ στηρίζει με πάθος την ρατσιστική αυτή λύση αυτή που επέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς και βασίζεται στον φυλετικό διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων και στην διχοτόμηση μέσα από τα δύο κράτη υπό (συν)ομοσπονδιακή ομπρέλα. Δικαιολογεί την ΔΔΟ ως «ιδανική υπό τις περιστάσεις λύση».

Η «πολεμική» ρητορική της ΑΚΘΟ κατά όλων των θεσμών της ελληνοκυπριακής κοινωνίας είναι διάχυτος: «Μόνο αν δοθεί δημόσια μάχη ενάντια στους εθνικιστές, στην εκκλησία, στις νομικίστικες αναλύσεις των διανοουμένων του απορριπτικού μετώπου, θα υπάρξει έδαφος πάνω στο οποίο να μπορεί να οικοδομηθεί ένα πνεύμα ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοκατανόησης.»

Προβάλλει επίσης την απαίτηση για καθεστώς αντιρρησία συνείδησης της Εθνικής Φρουράς.

aaw8.JPG

Η ΑΚΘΟ στήριξε τις κινητοποιήσεις στη Λήδρας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 και υποβάθμισε την βία που ασκήθηκε κατά στρατιώτη και αστυνομικών κατά τις τότε εκδηλώσεις.

a1.JPG

Προβάλλει επίσης τις δραστηριότητες των Ευρωβουλευτών του ΑΚΕΛ.

a2.JPG

Αποκαλούν υποτιμητικά «τουρτζίν» τον αντικατοχικό Τουρκοκύπριο ακτιβιστή Σενέρ Λεβέντ σε γελοιογραφίες τους διότι δεν ήταν υποψήφιος του ΑΚΕΛ. Ο Λεβέντ δέχθηκε αμέτρητες δολοφονικές επιθέσεις και το 2018 όχλος Τούρκων φασιστών επιτέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας του με την κατοχικής ψευδοαστυνομία αδρανή.

a3.JPG

Στο παρελθόν συμμετείχε σε δικοινοτικό φεστιβάλ πολιτισμού το οποίο διοργάνωσε το ΑΚΕΛ.

a4.JPG

Εκδήλωση με συμμετοχή μέλους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

a5.JPG

a6.JPG

Avli

Η «Αυλή» παρουσιάζεται ως μια online πλατφόρμα με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Κύπρο.

Τάσσεται κατά της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων και κατά της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

avli1.JPG

avli2.JPG

Τάσσεται επίσης κατά της διαφθοράς, αλλά μόνο όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν επιδεικνύεται ανάλογος ζήλος για την διαφθορά στα κατεχόμενα, ούτε για την περιβαλλοντολογική καταστροφή που συντελείται εκεί.

diaft.jpg

Ένα από τα πανό τους δείχνει περιστέρι να αφοδεύει στην ελληνική και την τουρκική σημαία, δείγμα ρατσισμού τόσο κατά του ελληνικού και τουρκικού λαού.

165383425251835[1]

Σε ανακοίνωσή τους στις 7 Δεκεμβρίου το 2020 καλούν σε «πολιτική ανυπακοή» για άλλες πορείες που έγιναν το 2020, όπως την «αντιρατσιστική διαδήλωση» της 31η Μαΐου 2020 όπου ακούστηκαν συνθήματα εμφύλιου διχασμού και βίας.

avli112.jpg

Αερικό

Το «Αερικό στα βουνά του Τροόδους» αναφέρει πως «δρα υπέρ της περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης και προάγει ιδέες βασισμένες στον ανθρωπισμό».

Έμβλημα τους η… σκούπα της μάγισσας και όπως αναφέρουν οι ίδιοι, διατηρούν στέκι στην Γαλάτα το οποίο άνοιξε στις 6 Ιανουαρίου του 2019.

ae1.JPG

ae2.JPG


Εκτός από την περιβαλλοντική τους δράση, συμμετέχουν και σε διαδηλώσεις υπέρ των μεταναστών. Ένα από τα συνθήματά τους αναφέρει «να κλείσουν όλες οι Πουρνάρες».

ae3.JPG

Ήταν και αυτοί μαζί με τους πρώτους αρνητές των πρώτων μέτρων της κυβέρνησης για έλεγχο της πανδημίας του κορωνοϊού. Καλούσαν σε παρουσία στην εκδήλωση στη Λήδρας στις 7 Μαρτίου 2020, πολιτικοποιώντας τα πρώτα μέτρα κλεισίματος των οδοφραγμάτων για αναχαίτηση του ιού με συνθήματα όμως «στεκόμαστε κατά του φόβου και της διχοτόμησης».

ae4.JPG

Το Αερικό τάσσεται επίσης κατά την εξόρυξης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου αλλά και κατά των «συμμαχιών με τους ιμπεριαλιστές»

Σπιριθκιά

Όπως η «Αυλή» και το «Αερικό», η «Σπιριθκιά» έχει το επίσης σύνθημα «ούτε γκάζια, ούτε συμμαχίες με τους ιμπεριαλιστές» και διαφωνεί με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ae5.JPG

Συνθήματά του είναι «ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, κοινοί αγώνες ντόπιων – μεταναστών».

sp1.JPG

Την διαχείριση της πανδημίας την παρουσιάζουν ως «διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και ταξικό πόλεμο», συνθήματα που παραπέμπουν σε μαρξιστική ιδεολογία.

sp2.JPG

Επιπλέον, καλούν σε «γκρέμισμα του Πουρνάρα» και χρησιμοποιούν το γνωστό αντιαστυνομικό σύνθημα «1312».

sp3.JPG

Η αντικρατική και αντιαστυνομική ιδεολογία τους φαίνετα επίσης από διαφημιστικά φυλλάδια που έριξαν πριν από την εκδήλωση της 13ης Φεβρουαρίου που γράφουν «κάτω η αστυνομοκρατική διαχείριση» και «συλλογικούς αγώνες ενάντια στα κράτη», χωρίς να προτείνονται αντιμέτρα.

sp5.JPG

sp4.JPG

Η εξύμνηση της βίας και της τρομοκρατίας είναι επίσης χαρακτηριστικό της ομάδας αυτής. Σε ένα σύνθημα τους που διαφημίζουν δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στον δολοφόνο της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα.

dk.JPG

Αν και διαφωνούν με τις μάσκες προστασίας για τον κορωνοϊό, μασκοφόρος της Σπιριθκιάς παρελαύνει με το πανό «All Cops Are Bastards», ενώ φαίνονται και σε προηγούμενες διαδηλώσεις τους να παρελαύνουν με χοντρά ξύλα.

sp6.JPG

sp7.JPG

Μέσα σε όλα αυτά, ανακατεύουν επίσης ζητήματα σεξουαλικότητας.

sp8.JPG

Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών

Είναι μια πρωτοβουλία πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία των φυσικών ακτών της Κύπρου. Συνεργάζονται τακτικά με την Κίνηση Save Akamas. Δεν παρουσιάζεται ως ακροαριστερή ή αριστερή οργάνωση και τα συνθήματά της βρίσκουν σίγουρα απήχηση σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Στα πλαίσια του ακτιβισμού της αγωνίζεται για την πρσοτασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 όπως στον Ακάμα και στην Λίμνη Παραλιμνίου. Έχει ασχοληθεί με τον νέο δρόμο Πόλης Χρυσοχούς, την αποκοπή δέντρων στη Λευκωσία, το Δασικό Πάρκο Αθαλάσσας, την ανεξέλεγκτη ανέγερση εξοχικών οικιών, τις εγκαταστάσεις στη Κάτω Μονή, και τις πυρκαγιές στους Βράχους της Δρούσειας.

aaa1.JPG

aaa2.JPG

aaa3.JPG

Antifa Λευkoşa

Οι γνωστοί «Antifa» της Λευκωσίας, που χρησιμοποιούν το τουρκικό όνομα της πρωτεύουσας, δανείζονται το όνομά τους από άλλα παρόμοια κινήματα που δρουν στον Δυτικό κόσμο, κάθε ένα όμως με διαφορετικό προσανατολισμό και τοπικές ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, οι Antifa Αυστρίας δραστηριοποιούνται έντονα κατά των τουρκικού φασιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων.

Και στα τέλη Νοεμβρίου έκαναν πορεία στη Λευκωσία με τεράστια παρουσία Αστυνομία που δεν είχε συμβεί τίποτα. Παρ' όλα αυτά, οι ίδιοι έγραφαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «ξεφτίλισαν τούτον ούλλο τον μηχανισμό καταστολής» ενώ η «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ επιστράτευσε fake news στο δικό της ρεπορτάζ για το θέμα.

15fc4cb7a901af[1].JPG

Σύμφωνα με την σελίδα τους, είναι «μια αυτοοργανωμένη αυτόνομη συλλογικότητα» που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 μετά την απεργία πείνας Ιρανών κρατούμενων στη Μενόγεια.

Κύριο θέμα ενασχόλησής τους είναι ο «αντιφασισμός τζιαι η μεταναστευτική πολιτική σε Κύπρο τζιαι Ευρώπη». Η συνέλευσή τους, όπως αναφέρουν, «λειτουργεί με οριζόντιες δομές, επιδιώκοντας να αποβάλουμε τες κοινωνικά διαμορφωμένες ιεραρχίες τζιαι οι αποφάσεις παίρνουνται μέσα που τη μεταξύ μας ζύμωση τζιαι συνδιαμόρφωση». Στόχος τους η συμβολή «στους κοινωνικούς τζιαι ταξικούς αγώνες» και ανάδειξη «των αγώνων των μεταναστών/τριών ως κεντρικής σημασίας».

Τάσσονται επίσης κατά της στράτευσης στην Εθνική Φρουρά και καλούν τους νέους να απαλλαγούν με συνθήματά τους σε δημόσιους χώρους.

fa1.width-768[1].jpg

Παρά το ότι αντιμιλιταριστές όσον αφορά την Εθνική Φρουρά, οι «Antifa» αντιτίθενται στον αντικατοχικό αγώνα του κυπριακού λαού κατά του τουρκικού στρατού.

abt.width-6001.width-768[1].jpg

Δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στο άτομο που επιτέθηκε κατά κληρωτού στρατιώτη της Εθνικής Φρουράς στα γνωστά επεισόδια στη Λήδρας.

nth.width-768[1].jpg

Αυτή η στοχοποίηση και δαιμονοποίηση των εργαζομένων σε αστυνομία και στρατό ξεκίνησε πολύ πιο πριν, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο, όταν κυκλοφόρησαν στη Λευκωσία αφίσες μίσους κατά της ΜΜΑΔ και της ΕΦ, με αφορμή τις κοινές περιπολίες με στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας. Οι αφίσες εικόνιζαν άνδρες της ΜΜΑΔ και έγραφαν «τούντες ροές ποιος εννά τες καθαρίσει;» με σαφή υπονοούμενα.

15e0a1f6f69b0a1.width-768[1].jpg

Υλικό τους (τα γνωστά «γλασέ φυλλάδια») βρέθηκαν στα σχολεία, όπου καλλιεργούσαν το μίσος κατά της Αστυνομίας ενώ σε βίντεο τους μιλούν για «αιώνιο πόλεμο κατά της γριβικής νεολαίας».

d1.width-768[1].jpg

aa2.jpg

ant1.jpg

Οι δημόσιες τοποθετήσεις και τα φυλλάδια των «Antifa» χαρακτηρίζονται από μίσος και αφαιρούν την ανθρώπινη φύση και την ελευθερία των εχθρών τους, παρουσιάζοντάς τους περίπου ως στόχους που δικαιολογείται η επίθεση και η άσκηση βίας.

aft.width-768[1].jpg

Συντονιστικό «Ως Δαμέ 1302»

Στους διοργανωτές του «Ως Δαμέ! Πορεία Σάββατο 20/2» συμπεριλαμβάνεται και το «Ως Δαμέ 13/02».

Δηλαδή η προηγούμενη εκδήλωση είναι συνδιοργανώτρια στην επόμενη εκδήλωση ως «πολιτικός οργανισμός» (!).

d.JPG

Ως εκπρόσωπος της όλης πρωτοβουλίας εμφανίστηκε ο ερευνητής κοινωνιολογίας Γρηγόρης Ιωάννου σήμερα το πρωί στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου του ΡΙΚ.

Άλλοι υποστηρικτές

Την εκδήλωση του Σαββάτου στηρίζουν επίσης οι ακόλουθες οργανώσεις:

Accept ΛΟΑΤΚΙ Κύπρου
Δέφτερη Ανάγνωση
Δίκτυο Δράσης για την Στέγη και την Πόλη
Devrimci Komünist Birlik - Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα
Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις
Κίνηση Save Akamas - Save Cyprus
Νέα Διεθνιστική Αριστερά
Νεολαία Φίλων της Γης Κύπρου
Πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών Ειρήνη
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λεμεσού Ενάντια στα Ψηλά Κτίρια
Save Solea Valley

Το παρών της στην εκδήλωση θα δώσουν και η Θύρα 9 και η γνωστή μη-κυβερνητική οργάνωση ΚΙΣΑ.

th9.jpg

kisa.JPG